Oncologie

Fysiotherapie bij kanker:

Oncologiefysiotherapie of oedeemtherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. Ze richten zich specifiek op het behandelen van bewegingsproblemen ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de medische behandeling van de kanker.

Voorbeelden van enkele problemen waarbij fysiotherapie kan helpen zijn:

  • pijn, spanningsklachten,
  • stug littekenweefsel, huidveranderingen,
  • stijfheid van gewrichten en spieren,
  • lymfoedeem (vochtophoping),
  • spierzwakte,
  • conditieverlies
  • vermoeidheid.

De oncologiefysiotherapeut of oedeemtherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut die zich onder meer bezig houdt met de behandeling en het coachen van patiënten met kanker. Door middel van een extra opleiding naast de reguliere fysiotherapieopleiding heeft hij/zij de kennis, vaardigheden en competenties verworven die nodig zijn bij de (complexe) problematiek van deze patiëntengroep. Kennis van de ziekte, de medische behandelingen en de gevolgen van deze medische behandelingen zijn van belang om de oncologische patiënt zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.

Toenemende vraag:

Steeds meer mensen worden door kanker getroffen en tegelijkertijd nemen de overlevingskansen toe. In verband met langdurige medische interventies, restklachten en functiebeperkingen, ontstaat er steeds meer aandacht voor het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Rol van fysiotherapeut bij oncologische nazorg:

Fysiotherapie richtte zich van oudsher al op de cliënt en zijn/haar dysfuncties zelf, maar bij deze specialistische zorg is er ook steeds meer aandacht voor diens participatiemogelijkheden in onze sociaaleconomische maatschappij (werk, gezin, privé). Uit toenemend onderzoeken blijken de positieve voordelen (evidentie) voor fysiotherapeutische interventie bij en na kanker.

Binnen het netwerk van aangesloten praktijken zijn er diverse oncologiefysiotherapeuten en oedeemtherapeuten werkzaam die u kunnen begeleiden bij en tijdens het proces van kanker.

Meer informatie:

Via de zoekfunctie op deze website kunt u een oncologiefysiotherapeut of oedeemtherapeut bij u in de buurt vinden.