Vitaliteitsteams in het Vechtdal

In het Vechtdal kennen we Vitaliteitsteams. Deze teams bestaan uit verschillende professionals die jou graag helpen om een gezonde leefstijl te bereiken én te behouden. Dat doen ze aan de hand van de gecombineerde leefstijlinterventie ‘Samen Sportief in Beweging’. We vertellen je er alles over.

Voor wie

Wanneer je 18 jaar of ouder bent en een Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger hebt mag je meedoen aan de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Ook als je een BMI van 25 of hoger hebt in combinatie met slaapapneu of artrose of in combinatie met een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten of een ernstig vergrote buikomvang (mannen ≥ 102 cm, vrouwen ≥ 88 cm) kun je meedoen.

Het is belangrijk dat je zelf écht gemotiveerd bent om deel te nemen aan het tweejarig programma.

“Ik slikte 5 a 6 medicijnen en heb gedurende dit traject te horen gekregen van mijn cardioloog dat ik alle medicijnen in de prullenbak kan gooien.”

Informatie voor verwijzers  Aanbieders

Wat is een gecombineerde leefstijlinterventie?  

Een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is een tweejarig programma voor volwassenen met overgewicht of obesitas dat bestaat uit individuele coachingsgesprekken en groepsbijeenkomsten. Er is aandacht voor gezonde voeding, bewegen, slaap, omgaan met stress en ontspanning en dat in kleine haalbare stappen. Alles is gericht op een blijvende verandering en gezondere leefstijl op lange termijn waarbij vooral wordt gekeken naar de gezonde leefstijl die bij jou past.

De GLI: Samen Sportief in Beweging

Er zijn verschillende GLI-programma’s. De vitaliteitsteams in het Vechtdal werken met de GLI Samen Sportief in Beweging. Dat is een traject waarbij je advies en begeleiding krijgt bij:

  • Gezonde voeding en aanleren gezonde eetgewoontes.
  • Gezond bewegen conform de richtlijn Gezond Bewegen.
  • Inzicht en begeleiding t.a.v. een gezond slaappatroon, stressmanagement en ontspanningsoefeningen.
  • Het realiseren van de gedragsverandering die nodig is om een gezonde leefstijl te krijgen én te behouden.

Je doorloopt dit programma in een groep van tussen de 10 en 15 deelnemers waarmee je twee jaar lang een vaste groep blijft. Zo doe je het echt samen, kun je elkaar stimuleren, van elkaar leren en elkaar ondersteunen.

“Ik ben blijer met wie ik ben en heb er ook een vriendschap aan overgehouden. Iets sociaals, dat is ook een wens van mij.”

Het programma: 3 onderdelen

  • Intake: de leefstijlcoach begeleidt je twee jaar om je te helpen gezonder te leven. Je krijgt eerst een intakegesprek met de leefstijlcoach die je vertelt over het programma om te zien of dit bij je past. Je vertelt zelf waar je graag aan zou willen werken. Blijkt dat deze aanpak past bij jou, dan start je met het programma en maak je samen een plan voor de komende periode.

 

  • Basiscursus: het programma start met een basiscursus van 8 weken waarin je intensief begeleid wordt bij sport en beweegactiviteiten en gezonde voeding. Je maakt kennis met verschillende sporten en activiteiten en je krijgt hulp om een sport-/ beweegclub of activiteit in de buurt te vinden voor na de basiscursus. Iets wat je leuk vindt, wat je kan betalen en wat je wil blijven doen. De diëtist gaat aan de slag met gezonde voeding, tussendoortjes, etiketten lezen, maar ook hoe je omgaat met emotie eten en lastige momenten.

 

  • Groepsbijeenkomsten en individuele coaching: na de basiscursus kom je tijdens het eerste jaar nog 3 keer met de eigen groep bij elkaar. Dit kunnen individuele consulten zijn, groepsbijeenkomsten of een combinatie daarvan. De leefstijlcoach begeleidt je bij een gezondere leefstijl zoals gezonder eten en meer bewegen. Samen zoek je naar oplossingen bij uitdagingen waar je tegen aanloopt gedurende het jaar. In het tweede jaar zijn er weer 3 groepsbijeenkomsten met de eigen groep. Daarnaast heeft de leefstijlcoach nog 5 x persoonlijk contact om te helpen om de gezondere leefstijl vol te houden. Je bespreekt wat goed gaat, wat niet en zoekt samen naar oplossingen.

”Ik ben blij dat ik een fijne groep heb, dat we elkaar ontmoeten om het sporten te vieren en een appgroep hebben waarin we elkaar motiveren om te komen.”

Wat kost het?

Alle zorgverzekeraars vergoeden de GLI Samen Sportief in Beweging vanuit de basisverzekering als je voldoet aan de voorwaarden, zie het kopje: Voor wie. Het wordt voor 100% vergoed en je hoeft dan ook geen eigen risico of eigen bijdrage te betalen.

Waar kun je terecht?

Er zijn verschillende vitaliteitsteams waar je terecht kunt, vaak gekoppeld aan een specifieke kern in het Vechtdal. Zie hier een overzicht van waar je terecht kunt met ook gegevens om contact op te nemen.

Hardenberg
Locatie: Heemse
Organisatie: De Haere
Contactpersoon: Dorien Pape
E-mail:  dorien.pape@de-haere.nl
#
Hardenberg
Locatie: Marslanden (de Schans)
Organisatie: FysioTotaal Hardenberg
Contactpersoon: Carla Mastenbroek
E-mail: gli@fysiototaal.nu
#
Hardenberg
Locatie: Baalder-Baalderveld
Organisatie: Mijn Fysio
Contactpersoon: Johan Boom
E-mail:  johan@mijnfysio.nu
#
Hardenberg
Locatie: Gramsbergen (noord)
Organisatie: Fysiotherapiepraktijk de Binder
Contactpersoon: Denise Ravenhorst
E-mail:  denise@fysiotherapiedebinder.nl
#
Hardenberg
Locatie: Bergentheim (zuid)
Organisatie: De Haere
Contactpersoon: Dorien Pape
E-mail:  dorien.pape@de-haere.nl
#
Hardenberg
Locatie: Dedemsvaart (west)
Organisatie: Gezondheidscentrum de Rollepaal
Contactpersoon: Astrid Kerbof
E-mail:  a.kerbof@gcderollepaal.nl
l#
Ommen
Locatie: De Carrousel
Organisatie: Fysiotherapie de Carrousel
Contactpersoon: Katja Viscaal
E-mail: k.m.viscaal-nusmeier@fysio-ommen.nl
#
Ommen
Locatie: FysioTotaal
Organisatie: FysioTotaal Ommen
Contactpersoon: Carla Mastenbroek
E-mail: gli@fysiototaal.nu
#
Ommen
Locatie: Lemele/Lemelerveld
Organisatie: Fysiotherapiepraktijk Lemele/Lemelerveld
Contactpersoon: Jelmar Woudsma
E-mail: jelmar@fysiolemelerveld.nl

Aanmelden

Als je wilt deelnemen heb je een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Heb je al een verwijzing? Dan kun je terecht bij een van de teams. Heb je nog geen verwijzing? Neem dan vooral contact op met je huisarts of specialist om je situatie en wensen te bespreken.

Informatie voor verwijzers  Aanbieders