Vitaliteitsteams – verwijzers

In het Vechtdal kennen we Vitaliteitsteams. Deze teams bestaan uit verschillende professionals die inwoners graag helpen om een gezonde leefstijl te bereiken én te behouden. Dat doen ze aan de hand van de gecombineerde leefstijlinterventie ‘Samen Sportief in Beweging’. De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) helpt volwassenen met overgewicht meer te bewegen en gezond te eten.

Mensen die hiervoor in aanmerking komen krijgen dit voor 100% vergoed vanuit de basisverzekering zonder dat er een eigen risico of bijdrage van toepassing is.

Informatie voor deelnemers  Aanbieders

Bij de GLI ligt de focus op drie onderdelen:

 1. Beweging
 2. Voeding
 3. Gedragsverandering

Dit moet leiden tot:

 • Betere lichamelijke fitheid
 • Gewichtsverlies
 • Betere kwaliteit van leven

De GLI: Samen Sportief in Beweging

Er zijn verschillende GLI-programma’s. De vitaliteitsteams in het Vechtdal werken met de GLI Samen Sportief in Beweging. Dat is een traject, van twee jaar met individuele coachgesprekken en groepsbijeenkomsten, waarbij deelnemers advies en begeleiding krijgen bij:

 • Gezonde voeding en aanleren gezonde eetgewoontes.
 • Gezond bewegen conform de richtlijn Gezond Bewegen.
 • Inzicht en begeleiding t.a.v. een gezond slaappatroon, stressmanagement en ontspanningsoefeningen.
 • Het realiseren van de gedragsverandering die nodig is om een gezonde leefstijl te krijgen én te behouden.

Een deelnemer doorloopt dit programma in een groep van tussen de 10 en 15 deelnemers waarmee ze twee jaar lang een vaste groep blijven. Zo doen ze het echt samen, kunnen ze elkaar stimuleren, van elkaar leren en elkaar ondersteunen. Bekijk het volledige programma.

Voor welke patiënt

De GLI’s zijn bedoeld voor mensen met:

 • Obesitas: een BMI van 30 of hoger
 • Overgewicht en een verhoogd risico op een andere aandoening: een BMI van 25 of hoger in combinatie met slaapapneu of artrose of in combinatie met een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten of een ernstig vergrote buikomvang (mannen ≥ 102 cm, vrouwen ≥ 88 cm)
 • Intrinsieke motivatie om mee te doen aan een tweejarig programma in een groep van 10- 15 deelnemers.

 

Verwijzen

Er zijn verschillende vitaliteitsteams waar patiënten terecht kunnen. Zie hier een overzicht van de teams. Als huisarts of specialist kan je de patiënt doorverwijzen naar het juiste team. Als huisarts kan dat via Zorgmail of Zorgdomein, als specialist binnen het Saxenburgh kan dat via HiX waarna de patiënt vervolginformatie krijgt.

In de vitaliteitsteams werken leefstijlcoaches, fysiotherapeuten, diëtisten, beweegcoaches en sociaal werkers samen aan het verbeteren van de gezondheid en het verminderen van overgewicht van deelnemers. Samen nemen ze de patiënt aan de hand op weg naar een gezonde leefstijl. De professionals in het team zijn opgeleid volgens het gedachtegoed Positieve Gezondheid en passen dit toe in het behandeltraject.

Vragen

Voor inhoudelijke vragen over de GLI kun je terecht bij de verschillende aanbieders. Voor overige vragen kun je terecht bij Fynon.

Informatie voor deelnemers  Aanbieders